ћирилица / latinica

Институт за здравствену заштиту мајке
и детета Србије ,,Др Вукан Чупић’’

Налазите се на:
Насловна >> Клинике >> Педијатријска клиника >> Одељење за клиничку патологију

Одељење за клиничку патологију


Информације
Телефон за информације:
  • 011/3108-231
Локација:
  • Приземље


Oсобље на одељењу

Начелник одељења:
Доц. др Славиша Ђуричић, виши научник сарадник
специјалиста патолог

Мр сци. Гордана Самарџија
специјалиста патолог

Нада Ђорђевић, главни лабораторијски техничар

Љиљана Зистакис, лабораторијски техничар

Милица Кнежевић, лабораторијски техничар

Периша Милосављевић, помоћник обдуцентаО одељењу

Служба представља једино одељење искључиво педијатријске патологије у нашој земљи и бави се патоанатомском и патохистолошком дијагностиком скоро свих обољења дечјег доба, као и дијагностиком гинеколошких обољења, како на основу биопсијског тако и оперативног материјала. Посебни дијагностички домети постижу се у дијагностици обољења гастроинтестиналног система и јетре, као и малигних обољења дечјег доба. Аутопсијске анализе које се изводе у овој Служби имају велики значај у схватању обољења и њихових компликација, контроли и анализи клиничког рада, а родитељима помажу да на основу дефинитивних података лакше прихвате чињеничу о губитку свог детета и без страха и на одговарајући начин планирају и контролишу ток могуће наредне трудноће.
Укратко:
     •  Патохистолошка дијагностика оперативног и биопсијског материјала код педијатријских и гинеколошких обољења;
     •  Цитолошка дијагностика у педијатрији и гинекологији;
     •  Педијатријске и перинаталне аутопсије.

Захваљујући бројним усавршавањима у иностранству и властитој заинтересованости, педијатријски патолози раније и сада запослени у Одељењу за клиничку патологију, урадили су многе студије и објавили више десетина научних и стручних радова из области педијатријске патологије у страним и домаћим часописима. Истраживачи су у три научна пројекта финансирана од стране Министарства за науку Републике Србије.

 

Историјат:

Служба педијатријске патологије развија се од 1966. године. Зачетник је др Владимир Махновски, који је каријеру убрзо наставио у САД. Оснивач садашње лабораторије је др сц. Мирослав Опрић. Заједно с њим, као и након његовог одласка у другу установу, у служби раде др сц. Гордан Вујанић и Др Ђерђ Кокаи, који су заслужни за нагли развој и афирмацију ове службе и педијатријске патологије у нашој земљи. Након њиховог одласка у Велику Британију у Служби раде мр сц. Марија Златковић и Проф. др сц. Павле Пламенац. Од 2001. године начелник Службе је Прим. др сц. Славиша Ђуричић, виши научни сарадник, а од те године на специјализацији из патолошке анатомије се налази садашњи специјалиста др Гордана Самарџија и др Милена Ђукић која је 2013. године наставила да ради у Норвешкој.

 

Пројекција развоја:

У најскорије време планира се увођење ензимохистохемијске методе доказивања ацетилхолинестеразе у дијагностици аганглионозе црева и сличних обољења.

Планира се проширење сарадње са Гинеколошко-акушерском клиником „Народни фронт“ у оквиру Конзилијума за феталне аномалије, а у области перинаталне патологије. Планира се приширење постојеће сарадње у патохистолошкој и генетичкој дијагностици ретких обољења дечјег доба са Клиником за дечје интерне болести и Клиничком за дечју хирургију и ортпедију Клиничког центра Ниш и Институтом за здравствену заштиту деце и омладине Војводине у Новом Саду. 

Одељења педијатријске клинике
Повезане организације
 
Up arrow