ћирилица / latinica

Институт за здравствену заштиту мајке
и детета Србије ,,Др Вукан Чупић’’

Налазите се на:
Насловна >> Клинике >> Педијатријска клиника >> Одељење за испитивање и лечење жлезда са унутрашњим лучењем

Одељење за испитивање и лечење жлезда са унутрашњим лучењем


Информације
Телефон за za заказивање:
  • 011/3108-242, заказивање амбулантних прегледа
  • 011/3108-257 заказивање амбулантних прегледа
Локација:
  • V спрат
Електронска пошта:


Oсобље на одељењу

Начелник одељења:
Др сци. мед. Татјана Миленковић, НС
специјалиста педијатрије

Др сци. мед. Катарина Митровић
специјалиста педијатрије

Др Слађана Тодоровић
специјалиста педијатрије

Клинички асист. др сц. мед. Раде Вуковић
спец. педијатрије

Драгана Филиповић

Главна сестра Одељења ендокринологије, едукатор за дијабетес

Љубица Гргић Едукатор за дијабетес, Одељење ендокринологије

Гордана Ранковић, медицинска сестра у Одељењу ендокринологије

Гордана Стефановић, медицинска сестра у Одељењу ендокринологије

Светлана Нешковић, медицинска сестра у ендокринолошкој амбуланти

Слађана Динчић, медицинска сестра у ендокринолошкој амбуланти

Административни радник

Вања СокочанинО одељењу

Одељење за за лечење и испитивање обољења жлезда с унутрашњим лучењем (Одељење ендокринологије) обезбеђује испитивање, лечење и праћење новорођенчади, деце свих узраста, као и адолесцената до навршених 18 година са свим врстама ендокриних обољења и поремећаја линеарног раста и развоја. Ова делатност се одвија кроз рад стационарног одељења и специјалистичко-консултативних ординација.

У структури морбидитета на првом месту по учесталости налази се дијабетес мелитус типа 1, затим поремећаји раста, хипоталамусно-хипофизни поремећаји, обољења штитасте жлезде, поремећаји функције полних жлезда и гојазност. Знатно мању учесталост имају следећи поремећаји: хипогликемија, поремећаји функције коре надбубрежних жлезда, поремећаји полне диференцијације, хирзутизам и различити генетски синдроми. У сарадњи са Републичким центром за планирање породице и Службом за хуману репродукцију, решавају се сложенији проблеми код девојака са поремећајем репродуктивног здравља.
На а нашем одељењу годишње буде хоспитализовано око 600 болесника, а кроз консултативне амбуланте буде прегледано 4000 деце.
Одељење ендокринологије обухвата три организационе јединице:
- стационарни део
- специјалистички – конзилијарна амбуланта
- кабинет за лечење и надзор деце и младих са шећерном болешћу и другим еднокриним обољењима и поремећајима.

Историјат службе
Ендокринолошко одељење Института основано је 1965. године. Оснивач и први лекар била је др Ивка Јоксимовић, специјалиста педијатрије, у то време асистент Медицинског факултета у Београду. Од 1970. године у одељењу ради и др Милош Банићевић, од 1982. године др Драган Здравковић, од 1994. године др Татјана Миленковић, од 2003. године др Катарина Митровић, а од 2005. Године др Слађана Тодоровић, сви специјалисти педијатрије. У служби је од 1998. до 2003. године радио и др Владан Рајић, специјалиста педијатар.

Начелник одељења од њеног оснивања до 1989. године била је др Ивка Јоксимовић, од 1989. до 1994. др Милош Банићевић, од 1994. до 2012. године др Драган Здравковић, а од 2012. године ту функцију обавља др Татјана Миленковић. Др Драган Здравковић је од 2013. године начелник службе за образовну и научно-истраживачку делатност.


Др Милош Банићевић је стекао звање магистра и доктора медицинских наука, др Драган Здравковић звање доктора медицинских наука, др Татјана Миленковић звање магистра, доктора медицинских наука и научног сарадника, а др Катарина Митровић магистра медицинских наука.
Поред тимског рада са лекарима свих субспецијалистичких грана педијатрије, лекари Одељења ендокринологије остварују сарадњу и са бројним другим клиничким службама и одељењима Института. Посебно плодна и свакодневна сарадња се одвија са Републичким центром за планирање породице, одељењима рендген дијагностике, урологије, абдоминалне и пластичне хирургије. Функционалну целину са Одељењем ендокринологије претставља Лабораторија за изотопска испитивања. Ова лабораторија обезбеђује хормонску дијагностику најчешћих педијатријских ендокриних поремећаја. Свакодневна сарадња се одвија са лабораторијама за медицинску биохемију, генетику и испитивање урођених грешака метаболизма.
У области превентивне здравствене заштите једна од главних делатности је програм раног откривања конгениталног хипотироидизма који се од 1983. године спроводи у сарадњи са свим породилиштима на подручју средишње Србије. Успешно спровођење овог програма је плод вишегодишњих напора др Милоша Банићевића чији су резултати крунисани докторском дисертацијом. Данас програмом скрининга новорођенчади на конгенитални хипотироидизам руководи др Татјана Миленковић.


Један од значајних корака у унапређењу здравствене заштите деце и адолесцената с дијабетесом мелитусом и другим хроничним обољењима је оснивање Одељења за продужено лечење, рехабилитацију и едукацију хронично оболеле деце у Специјалној болници "Буковичка бања" у Аранђеловцу које је започело са радом 1. септембра 1989. године.


Велики искорак у унапређењу метаболичке контроле дијабетеса код деце је едукација сестара у Великој Британији за обављање послова сестре специјализоване за едукацију болесника од дијабетеса мелитуса типа 1, која је започета 2009. године и одвија се и даље сукцесивно. За сада су ту едукацију прошле сетре Драгана Филиповић и Љубица Гргић. Такође, у циљу постизања бољег квалитета живота и побољшања метаболичке контроле дијабетеса, сарадници у нашем тиму су и нутрициониста др Љиљана Плавшић, психолози Наташа Мрљеш-Поповић и Светлана Петковић, као и социјални радник Весна Стефановић. Реедукација од стране сетара едукатора се обавља како током боравка деце на одељењу, тако и амбулантно. Годишње се обави око 500 реедукација.

Одељења педијатријске клинике
Повезане организације
 
Up arrow