ћирилица / latinica

Институт за здравствену заштиту мајке
и детета Србије ,,Др Вукан Чупић’’

Налазите се на:
Насловна >> Клинике >> Педијатријска клиника >> Одељење за клиничку имунологију и алергологију

Одељење за клиничку имунологију и алергологију


Информације
Телефон за информације:
  • 011/3108-100
Локација:
  • III Спрат


Oсобље на одељењу

Начелник одељења:
Проф. др Срђан Пашић

Др Александра Минић, МрСци

Др Гордана Петровић, МрСци
специјалиста клиничке имунологије

Др Горан Ристић, МрСциО одељењу

Одељење клиничке имунологије и алергологије је основана 1971.године са циљем да испитује и лечи децу са урођеним дефицитом имунитета, реуматским болестима детињства и алергијским болестима. Од 1971.г. до 1989. године начелник службе је био др. Мирко Микушка, који је поставио темеље модерне педијатријске имунологије у нашој земљи. Др. Мукушка је на систематичан и модеран начин лечио децу са урођеним имунодефицијенцијама и системским болестима везива. Од 1981.године у одељењу ради др. Марио Абинун који је дао значајан допринос у испитивању и лечењу деце са хуморалним имунодефицијенцијама и урођеним поремећајима система комплемента. Такође, др. Абинун је први извео трансплантацију костне сржи у тешкој комбинованој имунодефицијенцији у децембру 1990. године. Од фебруара 1991. године на одељењу ради др Срђан Пашић, чије су примарно интересовање биле фагоцитне имунодефицијенције и ћелијски поремећаји имунитета. Др. Пашић је од 1998.године начелник одељења. Одељењски лекари, др А. Минић, др.Г. Петровић и др. Г. Ристић такође имају значајан допринос обављањем значајног дела свакодневног одељењског рада и едукације специјализаната педијатрије.

Специфичност службе је да збрињава болеснике са нејасним фебрилним стањима, реуматским болестима и имунодефицијенцијама укључујући све модерне трендове у лечењу (примена имуноглобулина, биолошке терапије, итд.). Друга битна одлика је сарадња са одељењем хематологије у извођењу трансплантације костне сржи код имунодефицијентних болесника.

Од значаја су три докторске дисертације из области системског еритемског лупуса (др.Микушка), хуморалних имунодефицијенција (др.Абинун) и ћелијских имунодефицијенција (др.Пашић).

Такође, значајна достигнућа су више од 50 публикација објављених у интернационалним педијатријским часописима, као и оригинални радови у едицији „Проблеми у педијатрији“.

Амбуланта овог одељења
Одељења педијатријске клинике
Повезане организације
 
Up arrow