ћирилица / latinica

Институт за здравствену заштиту мајке
и детета Србије ,,Др Вукан Чупић’’

Налазите се на:
Насловна >> Клинике >> Педијатријска клиника >> Одељење за испитивање и лечење болести срца и крвних судова

Одељење за испитивање и лечење болести срца и крвних судова


Информације
Телефон за информације:
  • 011/3108-140 – ЕХО кабинет (контакт телефони)
Локација:
  • V спрат


Oсобље на одељењу

Начелник одељења:
Проф. др Јован Кошутић
Начелник Одељења за испитивање и лечење болести срца и крвних судова

Проф. др Владислав Вукомановић
управник Педијатријске клинике, кардиолог

Др Сања Нинић

Др сци. мед. Владимир Кубуровић
субспецијалиста клиничке генетике

Асист. др сци. мед. Сергеј Пријић
специјалиста педијатријеО одељењу

Кардиолошка служба се састоји из оделења кардиологије, кабинета за неинвазивну функционалну дијагностику и катетеризационе лабораторије.
Амбулантни прегледи. Прегледи деце са сумњом на оболење срца и крвних судова, као и контролни кардиолошки прегледи редовно се обављају понедељком и петком од 9h до 14h. Преглед је неопходно заказати на телефон: 011/ 3108-137 радним данима од 07h – 08h.

Ехокардиографски прегледи. У кабинету за неинвазивну дијагностику свакодневно се врше ехокардиографски прегледи (транс-торакални и транс-езофагеални) са два савремена ултразвучна апарата – General Electrical Vivid 7 Pro и Acuson Cupress. Годишње се изврши око 3000 прегледа, укључујући и 300 прегледа феталног срца.
Холтер мониторинг (ЕКГ, ТА). У току једне године изврши се анализа 250 двадесетчетворочасовних ЕКГ-Холтер прегледа, као и анализа 100 двадесетчетворочасовних Холтер прегледа артеријског притиска.

Тест оптерећења. Наведени тест се изводи на ергобициклу Esaoate Ergocard 2. Годишње се уради 310 прегледа. Испитивање се по потреби допуњује применом савременог апарата за кардио-пулмонални тест оптерећења (ергоспирометра), уз неопходну помоћ и сарадњу лекара - пулмолога.

Институт представља водећи центар на нашим просторима у интервентној кардиологији са 20 година искуства у овој области. Катетеризација срца (дијагностичка и терапеутска) ради се у сопственој катетеризационој сали од 1982. год. и до сада је урађено преко 4800 интервенција. Интервентне кардиолошке процедуре се обављају у савременој лабораторији уз помоћ апарата марке Philips чије перформансе одговарају врхунским европским стандардима. Годишње се уради око 120 дијагностичких катетеризација срца и интервентних кардиолошких процедура (балон-атриосептомије, проширење залистака великих крвних судова и проширење коарктације аорте). Балон-атриосептостомија се врши или у катетеризационој лабораторији или уз кревет болесника под контролом ултразвука. Почетком рада нове кaтетеризационе лабораторије (2004) започет је програм затварања дефекта преткоморске преграде (АСД-а) и перзистентног артеријског канала (ДАП-а) нехируршким путем, потом затварања колатерала специјалним спиралама и тзв. "стентовања" сужења на аорти и плућној артерији, хибридна процедура стентованја дуктуса код хипоплазије левог срца, као и транскатетерско затваранје мишћног ВСД-а.

Пријем болесника. Оделење кардиологије се налази на петом спрату Института. Организација пријема и лечења кардиолошких болесника подразумева тимски рад и непосредну сарадњу свих специјалистичких служби. Одељење интензивне неге и терапије пружа изврсне могућности за лечење најтежих кардиолошких болесника - комплетно праћење виталних функција, механичку вентилацију са применом азот-моноскида, перитонеалну дијализу, цитоферезу итд. Годишње се хоспитализује око 700 пацијената са оболењем срца.

Програм за децу-спортисте. Поред тестирања болесне деце направљен је програм за децу-спортисте, нарочито за ону децу која тек планирају да се активно баве спортом. Преглед подразумева: кардиолошку евалуацију стања детета, ехокардиографски преглед и тест оптерећења. Годишње се уради око 170 наведених прегледа.

Пројекција развоја

У последњих неколико година остварена је изузетна сарадња са многим иностраним центрима. У складу са напретком интервентних кардиолошких процедура, планирамо да усвојимо и најновије методе као што су: имплантација валвулираног хомографта код деце са оштећењем плућног залиска, затварање перимембранозног дефекта међукоморске преграде (ВСД-а) и транскутано комплетирање Фонтанове циркулације интервентним кардиолошким или хибридним путем, као и примена интервентних палијативних поступака код деце са компексним урођеним срчаним манама.

Функционална испитивања срца допунићемо извођењем «HEAD UP TILT TABLE» теста, стрес-ехокардиографије, а бележењем касних акционих потенцијала заокружићемо програм неинвазивне дијагностике поремећаја срчаног ритма.

До сада се у нашој служби контролисао и лечио релативно мали број одраслих болесника са урођеним срчаним манама. Међутим, у сарадњи са адултним кардиолозима, планирамо да тај број значајно повећамо.

Редовно обављање свакодневних дужности, из обима рада кардиолошке службе, би било незамисливо без несебичне сарадње медицинских сестара. Наиме, за рад у катетеризационој лабораторији и у кабинету за неинвазивну функционалну дијагностику су задужене по две медицинске сестре, док су остале задужене за рад на оделењу.


Историјат

Захваљујући огромној енергији и визионарским карактеристикама Проф др Владиславе Недељковић, првом начелнику кардиолошке службе Института, 1971 године урађена је прва катетеризација срца (КЦС - Интерна Б клиника). На тај начин су постављени чврсти темељи дечије кардиологије у Србији. Од 1981. године катетеризација срца са ангиографијом изводи се у Институту за мајку и дете. Проф. Др Рудолф Папић, први сарадник и ученик Проф др Владиславе Недељковић наставио је да усавршава технике, како дијагностичке, тако и интервентне катетеризације срца. До сада је у Институту урађено више од 4800 катетеризација срца.

Проф. Др Владислава Недељековић, основала је 1987 године ехокардиографски кабинет и тако омогућила да се квалитет дијагностике урођених срчаних мана усклади са савременим европским стандардима.

Амбуланта овог одељења
Одељења педијатријске клинике
Повезане организације
 
Up arrow