ћирилица / latinica

Институт за здравствену заштиту мајке
и детета Србије ,,Др Вукан Чупић’’

Налазите се на:
Насловна >> Клинике >> Педијатријска клиника >> Одељење за испитивање и лечење болести новорођенчета

Одељење за испитивање и лечење болести новорођенчета


Информације
Телефон за информације:
  • Одсек за неонаталну интензивну негу - 011/3108-168, 011/2606-886, искључиво родитељи, сваког дана од 12 до 13h
  • Посете су сваког дана од 12 до 13h.
  • Одељење неонатологије - 011/3108-119, радним даном од 13:30 до 14:30h.
  • Посете болесницима који се лече на Одељењу неонатологије сваког дана од 13:30h до 14:30h
Локација:
  • Одсек за неонаталну интензивну негу и лечења - VI спрат, Одељење неонатологије (полуинтензивна нега) - IV спрат
Електронска пошта:


Oсобље на одељењу

Начелник одељења:
Др Зорица Ракоњац, Мр сци.
Начелник Одељења за испитивање и лечење болести новорођенчета

Проф. др Борисав Јанковић, саветник

Асист. др сци. мед. Јелена Мартић
педијатар

Др Катарина Пејић
педијатар

Мр сци. мед. др Гордана Марковић Совтић
специјалиста педијатрије

Др Јелена Којовић
педијатар

Др Сања Симић
педијатар



О одељењу

Од оснивања Института за здраствену заштиту мајке и детета Србије “Др Вукан Чупић” постоји Одељење за патологију новорођенчади које је касније добило назив Служба за испитивање и лечење новорођенчади. Правилником о унутрашњој организицаји и систематизацији из октобра 2011. мења се назив у Одељење за испитивање и лечење новорођенчади. Овим правилником у оквиру Одељења формира се Одсек за неонаталну интензивну негу и лечење.

Оснивач и први начелник била је др Нели Вилхар, један од оснивача модерне неонатологије у претходној Југославији. Значајан допринос раду и развоју Одељења дао је и др Миодраг Игњатовић. Данас се на челу неонатолошког тима налази проф. др Борисав Јанковић, који својим богатим клиничким искуством и стручно-научним радом промовише неонатологију у једну од централних педијатријских грана.

Од самог оснивања па до данас рад Одељења обухвата све области патологије новорођенчета са посебним освртом на водеће узроке неонаталног морбидитета и морталитета. Годишње се збрине између 700 и 800 болесне новорођенчади, при чему се око 40% новорођенчади лечи у неонаталној интензивној нези, а 22% захтева примену механичке вентилације. То су новорођенчад са најсложенијим патолошким стањима као што су системске инфекције (бактеријске или вирусне), хипоксично-ишемијска енцефалопатија (ХИЕ), синдром аспирације меконијума (САМ), перзистентна плућна хипертензија (ППХН). У лечењу ове новорођенчади примењују се савремени принципи и доктрина интензивне неге и лечења.

На терапијском плану, пре свега лечења новорођенчади са САМ и ППХН, значајно је увођење примене НО путем инхалације као и давање егзогеног сурфактанта. Примењују се и различити облици потпоре дисања укључујући и високофреквентну механичку вентилацију (ХФ).
У раду службе значајан је тимски рад са лекарима свих субспецијалистичких грана педијатрије и хирургије, као и другим клиничким службама ИМД. Посебно је богата сарадња са лекарима кардиолошке службе што је обезбедило широку примену ехокардиографије у неонатологији. Сарадња са Службом за испитивање и лечење болести плућа унапредила је дијагнозу и лечење болести плућа и дисајних путева новорођенчади. Свакодневна и плодна сарадња са лекарима неуролошке службе обезбеђује боље разумевање сложених неуролошких поремећаја новорођене деце. Захваљући сарадњи са Службом за нефрологију први пут је на овим просторима примењена хемодијафилтрација у најмађем узрасту. Тимски рад и сарадња са Службом за радиологију омогућила је да се први пут дијагностикују различити облици цереброваскуларне болести (ЦВБ). Сарадња са Службом за поремећаје метаболизма омогућила је да се дијагностикују ретки поремећаји метаболизма у новорођеначком узрасту.

Реконструкцијом простора на IV спрату створени су комфорни услови за смештај оболеле новорођенчади и њихових мајки, док је реконструкцијом ОИН издвојен простор за лечење новорођенчади са најсложенијим патолошким стањима.

Лекари одељења су укључени у научно-истраживачки рад, а посебне области интересовања су: плућна хипертензија, аспирација меконијума, инфекције, цереброваскуларна болест новорођенчета.

Амбуланта овог одељења
Одељења педијатријске клинике
Повезане организације
 
Up arrow