ћирилица / latinica

Институт за здравствену заштиту мајке
и детета Србије ,,Др Вукан Чупић’’

Налазите се на:
Насловна >> Клинике >> Клиника за дечију хирургију >> Служба за кардиоторакалну хирургију

Служба за кардиоторакалну хирургију


Информације
Телефон за информације:
  • Telefon/fax Službe za kardiotorakalnu hirurgiju: 011- 2601967
  • Telefon Odeljenja intezivne nege: 011-3108163
  • Telefon Odeljenja kardiotorakalnih bolesnika 011 - 3108106


Oсобље на одељењу

Начелник одељења:
Проф. др Мила Стајевић
специјалиста дечје хирургије и кардиохирургије

Др Игор Шехић
Начелник Службе операционог блока

Др Ивица Деспот, шеф Интензивне неге кардиохирургије
специјалиста педијатар

Мр сци. мед. др Босиљка Јовичић, Шеф одељења кардиоторакалних болесника
специјалиста педијатар

Др Иван Диздаревић
специјалиста кардиохирургије

Snežana Jelovac, perfuzer

Bojan Dimić, nadzorni perfuzer

Milan Marković, perfuzer

Glavna sestra kardiohirurgije: m.s Ana Knežević

Nadzorna sestra odeljenja kardiohirurgije: m.s. Snežana JakovljevićО одељењу

Služba za kardiotorakalnu hirurgiju se sastoji od:

Odeljenja kardiotorakalnih bolesnika (VIII sprat Instituta – 13 kardihirurških i 5 torakalnih kreveta ), i

Odeljenja intenzivne nege kardiotorakalnih bolesnika (XIII sprat Instituta – 5 mesta).

Kabineta za perfuziju (vantelesni krvotok)

Ideja o formiranju posebnog odeljenja koje bi se bavilo hirurgijom urođenih srčanih mana je potekla od Prof Dr Vukana Čupića. U saradnji sa američkom Vladom je napravljen plan školovanja i opremanja Instituta početkom šezdesetih godina prošlog veka.  Prva pedijatrijska kardiohirurška intervencija je izvedena na Institutu 1964. godine, ali uprkos ogromnim naporima, zvaničan rad ove službe se vezuje za februar 1982. godine kada je izvedena prva operacija na otvorenom srcu. Lekari koji su zaključno sa 2001. godinom radili na ovom odeljenju i doprineli dečjoj kardiohirugiji kakva danas jeste u Srbiji  su dr Božimir Milovanović, dr Vladimir Hrnjak, Dr Velimir Stojanović, Dr Đorđe Hercog i Dr Slobodan Ilić. Od tada do danas, Služba za kardiotorakalnu hirurgiju funkcioniše neprestano a pored operacija na srcu izvodi i veliki broj intervencija iz domena dečje torakalne hirurgije čiji je osnivač i začetnik Prof dr Ivan Milović, dečji hirurg. Ova Služba ima tesne profesionalne veze sa mnogim domaćim i stranim institucijama (Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, Institut za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije, The Hospital for Sick Children, Great Ormond Street, London, Velika Britanija, Boston Children’s Hospital, Boston, Sjedinjene Američke Države, IRCCS Policlinico San Donato, Milano, Italija, i mnoge druge). Lekari ove službe, Prof dr Mila Stajević i Dr Igor Šehić su se usavršavali u Velikoj Britaniji i Italiji.

Služba za kardiotorakalnu hirurgiju leči bolesnike od rođenja do navršene 19. godine života.

Služba za kardiotorakalnu hirurgiju obavlja najveći broj intervencija iz domena pedijatrijske kardiohirurgije osim transplantacionog programa koji se ne radi u Srbiji za pedijatrijske bolesnike. U planu je započinjanje tehnike ekstrakorporalne membranske oksigenacije. Kardiohirurgija novorođenčadi čini oko 20-25% ukupnog broja naših operacija (palijativne intervencije, operacije na zatvorenom srcu, operacije na otvorenom srcu), broj reoperacija čini oko 15% naših operacija. Po RACHS kategorizaciji (Risk Adjustment for Congenital Heart Surgery), 40% naših operisanih bolesnika spada u kategorije 1 i 2 (manje rizične operacije) dok 60% bolesnika spada u grupe 3 do 6 (umerene i  visoko rizične operacije). Kategorizacija RACHS se može pogledati na sledećem sajtu: http://www.pedicardiology.net/2012/06/rachs-categories.html. Rad Službe za kardiotorakalnu hirurgiju je neizostavno vezan za rad Odeljenja za ispitivanje i lečenje bolesti srca i krvnih sudova kao i za Službu za anesteziju i intezivnu negu.

Kardiohirurški tim tesno sarađuje sa kolegama sa adultne kardiohirurgije i inostranim stručnjacima najviše u domenu hirurškog lečenja izolovanih valvularnih mana srca kao i kompleksnih operacija koje se zbog svojih niskih incidencija ne javljaju često u našoj zemlji i sa kojima imamo malo iskustva. Učestvujemo u radu projekta kardiohirurškog lečenja odraslih sa urođenim srčanim manama koji se odvijanju na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Bolesnici sa pedijatrijskom torakalnom patologijom se leče klasičnim hirurškim i/ili endoskopskim metodama (VATS – Video Assisted Thoracoskopic Surgery) U ovim procedurama učestvuje i dr Srđan Bosnić (Odeljenje za abdominalnu hirurgiju).

Članovi Službe za kardiotorakalnu hirurgiju predstavljaju svoj rad na domaćim i inostranim stručnim skupovima kao i publikacijama u časopisima i knjigama.

 

Medicinski fakultet u Beogradu – nastavna baza

Služba za kardiotorakalnu hirurgiju je deo Klinike za dečju hirurgiju koja je nastavna baza predmeta Hirurgija sa anesteziologijom – dečja hirurgija Medicinskog fakulteta u Beogradu. Načelnik Službe za kardiohirurgiju Prof dr Mila Stajević je ujedno i šef ove nastavne baze.

Krajem 2016. godine je na predlog ove Službe, u planu inauguracija Prof dr Martina Elliotta iz Londona (The Hospital for Sick Children, Great Ormond Street, London, Velika Britanija) u počasnog Profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu. Profesor Martin Elliott je jedan od najpriznatijih pedijatrisjkih kardiohirurga i osnivača trahealne hirurgije kod dece.

Vaninstitutske aktivnosti:

Humanitarna fondacija „Za dečje srce“ postoji pri JUBMES banci od 1992 godine (JUBMES banka a.d. Beograd, Bulevar Zorana Đinđića 121, 11070, Novi Beograd; e mail: devizno@jubmes.rs, tel: +381 11 2205622, 2205620, Direktor Fondacije gdja Ljiljana Mikić, Zamenik Direktora Fondacije Lola Stamenković, ScD). Njen rad je posvećen cilju poboljšanja lečenja dece sa urođenim srčanim manama isključivo na Institutu, kupovinom medicinske opreme. Ne bavi se finasiranjem pojedinačnog lečenja dece. U poslednjih 15 godina su od sredstava doniranih ovoj Fondaciji kupljeni između ostalog: aparat za intraoperativno spašavanje krvi, savremeni kardiohirurški instrumenti, defibrilator, aparat za nazalni CPAP.

Up arrow