ћирилица / latinica

Институт за здравствену заштиту мајке
и детета Србије ,,Др Вукан Чупић’’

Налазите се на:
Насловна >> Клинике >> Клиника за дечију хирургију >> Одељење за уролошку хирургију

Одељење за уролошку хирургију


Информације
Телефон за информације:
  • 011/3108-123
Локација:
  • IX Спрат


Oсобље на одељењу

Начелник одељења:
др Предраг Илић

Прим. др сци. мед. Предраг Илић
специјалиста дечије хирургије и урологије

Др Мирјана Јанковић
специјалиста дечије хирургије

Др Слободан Џамбасановић
специјалиста дечије хирургије и урологије

Др Драгана Караџић
специјалиста дечије хирургије

Др сци. мед. др Владимир Којовић
специјалиста дечије хирургије и урологије

Младенка Мијајловић - Одговорна сестра м.с.О одељењу

Одељење урологије основано је 1973. године, као прво дечије уролошко одељење на просторима СФР Југославије. Оснивач и начелник одељења до 1996. године био је Прим.др Петар Савић. У то време установљени су основни принципи испитивања и лечења деце са урођеним аномалијама урогениталног система. Наредну генерацију лекара овог одељења чине:     Прим.др сци.мед. Драгутин Тричковић (начелник одељења од 1996. до 2011. године и директор Института од 2004. до 2013.године), Мр сци.мед.др Светислав Бојанић и Др Слободанка Милановић-Станковић. Захваљујућим овим лекарима Институт постаје један од водећих центара дечије урологије у земљи и региону.

Одељење урологије бави се испитивањем и лечењем деце са урођеним и стеченим аномалијама уринарног и гениталног система. Најчешће болести уринарног система су: конгенитална хидронефроза, мегауретер, везикоуретерни рефлукс, удвојеност (дупликација) сабирног система бубрега, уретероцела, валвуле задње уретре, бенигни и малигни тумори. Најчешће болести гениталног система: неспуштени тестис (крипторхизам), ингвинална хернија и хидроцела, хипоспадија, екстрофија-еписпадија комплекс, поремећаји полне диференцијације. Посебно истичемо значај савремених принципа у лечењу најсложенијих форми хипоспадија. Међу стеченим болестима издвајамо: уролитијаза (калкулоза уринарног тракта), повреде (руптуре бубрега, перфорација мокраћне бешике, повреде уретре), поремећаји мокрења.

Минимално инвазивна хирургију представља изузетно достигнуће овог одељења. Лапароскопија је метод избора код хируршког лечења одређених облика крипторхизма (непалпабилни тестис, абдоминална позиција тестис). Такође, овај метод примењује се и у другим индикацијама, као што су: нефректомија, операција варикоцеле, утврђивање типа унутрашњих гениталија код поремећаја полне диференцијације, биопсија одређених органа, а у плану је и лапароскопска пијелопластика.  Примењују се и различите врсте ендоскопских уролошких процедура: електроресекција (и ласерска ресекција) валвула задње уретре и уретероцеле, ендоскопско лечење везикоуретерног рефлукса, а у плану је увођење балон-дилатације уретеровезикалног ушћа код опструктивног мегауретера. Ласерско разбијање камена у систему мокраћних путева (ласерска ендоскопска литотрипсија) једно је од изузетно значајних достигнућа одељења урологије и Института уопште, за које би се рекло да има и национални значај. На овај начин Институт је постао референтни центар у земљи и региону за лечење камена у бубрегу (уролитијазе) код деце и једна од ретких педијатријских здравствених установа у Европи које примењују овај метод лечења.

Кабинет за уродинамска испитивања представља одсек одељења урологије који се бави функционалним испитивањем и лечењем поремећаја доњег уротракта. Шеф овог одсека је Др Драгана Караџић. Најчешће процедуре које се примењују су: урофлоуметрија и цистометрија са мокрењем и ЕМГ сфинктера. Примена ових метода од изузетне је важности, како за лечење различитих поремећаја мокрења, тако и за ишод хируршког лечења одређених аномалија уринарног тракта.

Up arrow