ћирилица / latinica

Институт за здравствену заштиту мајке
и детета Србије ,,Др Вукан Чупић’’

Налазите се на:
Насловна >> Клинике >> Клиника за дечију хирургију >> Одељење за пластичну и реконструктивну хирургију и опекотине

Одељење за пластичну и реконструктивну хирургију и опекотине


Информације
Телефон за информације:
  • 011/3108-121
Локација:
  • VII sprat


Oсобље на одељењу

Начелник одељења:
Проф. др Радоје Симић
специјалиста дечије хирургије

Др сци. мед. Ђорђе Крављанац, Управник Клинике за дечију хирургију
специјалиста дечије хирургије

Доц. др сц. мед. Александар Влаховић
специјалиста дечије хирургијеО одељењу

Одељење пластичне хирургије налази се Одељењем за очне болести и Дневном хируршком болницом на ВИИ спрату Института. Одељење је одвојено и налази се у делу даљем од лифта. Постоје преградна врата на ходнику. Укупно има 5 соба са 20 кревета за децу и мајке. Три собе су за неоперисане и оперисане лакше болеснике. Једна соба, уз сестрински пулт, је за болеснике који захтевају пулуинтезивно лечење и негу. У апартман (соба са фрижидером, ТВ и посебним купатилом) у који се смештају деца, са обољењима из области пластичне хирургије, и са једним родитељем а која имају посебне медицинске индикације и захтеве.

Одељење пластичне хирургије званично постоји од времена када су због физичког проширења настали услови да се оно посебно издвоји. Операције из ове области изводе се од самих почетака рада хиругије у Институту почетком шестдесетих година прошлог века. Први начелник одељења и доајен дечије пластичне хиругије био је од настанка до 1997.г. прим. др Обрад Маринковић др. сц. мед. Усавршавао се у САД (Њујорк и Филаделфија). До напуштања болнице 1993.г. на одељењу радио је и доц. (касније проф.) Драган Замаклар др сц.мед. Усавршавао се у Великој Британији (Лондон). Од 1997.г. начелник одељења је и садашњи начелник др Радоје Симић. Усавршавао се у Јапану (Токијо). Лекари на одељењу поред, поред држања своји предавања на светским, европским и домаћим конгресима и симпозијумима усавршавали су се у САД (Њујорк, др Ђ.Крављанац) и Јапану, Аустрији (Токијо и Грац, др А.Влаховић).

Платични хирурзи Института изводе све операције из области дечије и адолесцентне пластичне хирургије (осим микрохиругије слободних режњева и трансплантације).

Поред стандардно успешног лечења деце са искључиво проблематиком пластичне хирургије већи број операција и конзервативног лечења изводи се у тимском раду са лекарима дугих хируршких грана: оториноларинголози, ортопеди, максилофацијални хирург (консултант проф. др С.Стошић-ВМА Београд), гинеколози и педијатријских грана: ендокринолози, хематоонколози, неонатолози.
Јединствени смо по конзервативном лечењу лимфатичних малформација (склерозација са леком ОК-432 или Блеомицином, кожним и слузокожних промена ласером и великих лимфангиома применом лека Рапамицин). Хемангиоме лечимо применом лека пропранолол и локалном апликацијом Тимолол малеат гела.

Операције усне по техникама (Теннисон, Миллард и модификација јапанских аутора) изводимо у другом месецу живота (1-3 месеца). Операције расцепа непца у једном акту изводимо, по свим познатим техникама (Килнер-Wардилл-Веау и Фурлоw) у узрасту од 6 до 12 месеци у зависноти од тежине расцепа.
Успешно се изводе примарне и секундарне операције код повреда тетива на шаци применом тетивних графтова после привремене имплантације силиконских цевчица. Корекције урођено сраслих прстију шаке изводе се техником без узимања кожних трансплантата.

Естетске операције на грудима (гинекомастија, неразвијеност груди) изводе се после конзилијарног поегледа ендокринолога и гинеколога.
Операције великих тумора врата и главе и циста и фистула пореклом од заостатака шкржних лукова изводе оперативно, по потреби у сарадњи са ОРЛ специјалистима, максилофацијалним хирургом, офталмолозима и неурохирургом. У сарадњи са оториноларинголозима примењује се  неопративно  лечење циста и фистула на врату,  које су пореклом ИИИ или ИВ ждрелног лука (највећа серија болесника у региону). Ово се односи и на децу са ретким аномалија порекла И шкржног лука.

Од свих речи о раду лекара овог одељења најбоље показују фотографије лечене деце из презентације овог одељења.

Up arrow