ћирилица / latinica

Институт за здравствену заштиту мајке
и детета Србије ,,Др Вукан Чупић’’

Налазите се на:
Насловна >> Клинике >> Клиника за дечију хирургију >> Одељење за абдоминалну хирургију

Одељење за абдоминалну хирургију


Информације
Телефон за информације:
  • 011/3108-179
Локација:
  • IX Спрат


Oсобље на одељењу

Начелник одељења:
Проф. др Ђорђе Савић
специјалиста дечје хирургије

Асист. др сци. мед. Маја Миличковић
специјалиста дечје хирургије

Др Срђан Боснић
специјалиста дечје хирургије Статус

Др сци. мед. Мирослав Вукадин
специјалиста дечје хирургије

Одговорна сестра: Далиборка Гредо

Надзорна сестра: Виолета СтевићО одељењу

Одељење за абдоминалну хирургију је смештено на 9. спрату Института за мајку и дете, контакт телефон:  011- 3108179.

Начелник одељења: Доц. др Ђорђе Савић, ScD, специјалиста дечје хирургије

Списак запослених: Др. Маја Миличковић, MrSci, специјалиста дечје

Др. Срђан Боснић, специјалиста дечје хирургије

 Др. Мирослав Вукадин, MrSci, специјалиста дечје хирургије

Одговорна сестра: Далиборка Гредо

Надзорна сестра: Виолета Стевић

Одељење за абдоминалну хирургију је у Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије формирано 1973. године, одмах по почетку рада Клинике за дечју хирургију Института. Оснивач овог Одељења и његов први начелник је био прим. др Петар Радојковић, ScD, који је ту функцију обављао до пензионисања 1992. године. Затим функцију начелника Одељења преузима др Душан Миловановић и ту дужност врши од 1992. до 2000. године, даље развијајући ово Одељење. Од 2000. године до данас на функцији начелника је др Ђорђе Савић, ScD, доцент Медицинског факултета у Београду.

У оквиру овог Одељења су развијене све области дечје абдоминалне хирургије. На овом Одељењу се лече деца са најтежим хируршким абдоминалним обољењима из читаве земље и из региона, од рођења до навршене 18. године живота. Лекари овог Одељења се баве хирургијом једњака, гастроинтестиналног тракта, јетре и жучних путева, слезине и панкреаса, као и неонаталном, онколошком и лапароскопском хирургијом. Савремени, у свету прихваћени хируршки ставови и оперативне технике, се врло брзо усвајају и успешно примењују у свакодневној клиничкој пракси. Постигнуте резултате лечења лекари овог Одељења са поносом представљају домаћој и светској стручној јавности, учешћем на еминентним стручним скуповима и објављивањем научних и стручних радова. Ово Одељење је део наставне базе Медицинског факултета Универзитета у Београду, тако да се теоријска и практична знања из ове области свакодневно преносе студентима Медицинског факултета, специјализантима и последипломским студентима. Одељење за абдоминалну хирургију Института се сматра самим врхом педијатријске медицине у Србији.

Амбулантни рад лекара овог Одељења се одвија кроз конзилијарну амбуланту абдоминалне хирургије. Амбуланта абдоминалне хирургије ради сваким радним даном од 8 до 9,30 сати, у хируршком амбулантном блоку, у ординацији број 4. Прегледи се могу заказати на телефон 3108179 свакодневно од 9 до 13 сати, а у истом периоду могу се и добити све потребне информације. У амбуланти се обављају први и контролни прегледи, као и прегледи након операције и након отпуштања пацијената са болничког лечења. У оквиру амбуланте се обављају и консултативни прегледи пацијената упућених из других болница, из дежурне хируршке амбуланте, из дежурне педијатријске и из консултативних педијатријских амбуланти. У амбуланти се након прегледа дете упућује на потребну додатну дијагностику, која обухвата рентгенографску и ултразвучну дијагностику, преглед крвне слике и биохемијске анализе крви, као и на евентуални консултативни преглед педијатра одређене специјалности. У амбуланти се одлучује о елективном или ургентном пријему детета у болницу, или се дете отпушта кући уз предлог о даљем лечењу уколико је потребно, и заказује контролни преглед уколико је индикован.

Up arrow